Парфе с горски плодове |
Необходими продукти:
* 250 гр. маскарпоне или заквасена сметана
* 2 - 3 с.л. захар
* 250 мл. сладка течна сметана
* 1 ванилия
* 2 и 1/2 пак. желатин + малко вода
* 200 гр. горски плодове
* 2 - 3 с.л. захар
* 1/2 пак. желатин
* около 20 бишкоти
* сок от компот
Начин на приготвяне:
* В купа смесете маскарпоне със захар на вкус, разбийте за кратко с миксер. Добавете предварително разбитата на сняг сметана и ванилията. След като кремът е готов, се прибавя и желатина (в купичка се залива с вода и след като набъбне се стопява на водна баня или в микровълнова печка). Разбърква се добре.
* Сложете прозрачно фолио по стените и дъното на правоъгълна форма за печене. Изсипете половината от крема и наредете едни ред с бишкоти, предварително потопени в сок от компот (аз използвам от ягоди). Сложете останалата част от крема и отново ред бишкоти.
* Сложете парфето в хладилник поне за 3 часа, най-добре за една нощ за да стегне добре желатина.
* За топинга използвах замразени горски плодове. Накиснах ги за малко в студена вода за да се размразят, измих ги и добавих малко захар. Оставих ги така за малко за да пуснат сок и добавих желатина (приготвен както за крема). Вече желираното парфе се изсважда от формата и се поставя в чиния, по желание можете да направите отгоре леки линии с вилица, за да се закрепи по лесно топинга. Изчаках желатина да почне леко да се желира и тогава залях парфето и отново прибрах в хладилника.
Илианка, разкошен сладкиш, съблазнителен и неустоим!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятна вечер от мен!
Много се хареса вкъщи, последва и вариация с череши. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно се е получило парфето :)
ОтговорИзтриване